Coco Chanel a fost una dintre cele mai bogate femei din lume şi s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un nume marcant în lumea modei. Misterioasa pentru apropiati, inversunata sa stearga orice urma a trecutului, a originilor ei, a familiei insesi, Coco Chanel a fost de-a lungul intregii existente o femeie in afara tiparelor, o persoana in afara normelor intr-o societate conformista, si poate ca nu trebuie sa cautam altundeva secretul prodigioasei ei reusite. (vezi si Biografia Coco Chanel de Edmonde Charles-Roux sau Coco Chanel – un mit de Karen Karbo).
Coco Chanel, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut într-o familie săracă, în anul 1883. Tatăl său era un vânzător ambulant de ţesături care, după moartea mamei, a trimis-o, alături de surorile ei, să trăiască la un orfelinat de la o mănăstire. Acolo a învăţat să coasă, dar iniţial nu vedea un viitor în această meserie.
Parfumuri dama Coco Chanel
Chanel şi-a extins de-a lungul timpului afacerea şi a angajat un parfumier pentru a obţine un parfum diferit de cele care existau deja pe piaţă. Acesta i-a oferit mai multe mostre, iar femeia l-a ales pe cel cu numărul cinci – cunoscut şi astăzi sub numele de Chanel No. 5 şi comercializat în toată lumea. În 1922, fondatorul Galeriilor Lafayette, cu centru comercial francez de lux, şi-a arătat interesul de a introduce la vânzare parfumul Chanel No. 5. Tot el i-a făcut cunoştinţa cu omul de afaceri Pierre Wertheimer. Împreună au bus bazele firmei Parfumes Chanel. Chanel a primit controlul doar asupra 10% din acţiuni, din cauza contractului pe care l-a semnat, care o dezavantaja. Astazi, parfumurile de dama Coco Chanel sunt la mare pret de catre femeile din intreaga lume.

La 18 ani, Chanel a părăsit orfelinatul şi a început să cânte în diferite localuri. Astfel a primit numele de Coco, cel mai probabil din cauza melodiilor pe care le cânta cel mai adesea, „Ko Ko Ri Ko” şi „Qui qu’a vu Coco”. Aşa l-a cunoscut pe Etienne Balsan, fost ofiţer francez, moştenitor al unui imperiu textil. Balsan a îndrăgit-o imediat şi femeia a devenit amanta lui. În timpul relaţiei cu acesta, Coco Chanel a început să cocheteze cu designul vestimentar. Ulterior, l-a cunoscut pe căpitanul Arthur Edward Capel, prieten cu Balsan, şi a reuşit să îl convingă să o ajute cu banii necesari pentru a-şi deschide, în 1910, primul magazin – unul de pălării.
Afacerea vestimentară a lui Coco Chanel s-a extins însă puternic şi, până în 1935, ea ajunsese deja să aibă circa 4.000 de angajaţi. La începutul celui De-al Doilea Război Mondial, Chanel şi-a închis afacerea şi s-a mutat, în timpul ocupaţiei germane, la Hotelul Ritz, unde a şi cunoscut un ofiţer neamţ.
Pierre Wertheimer era evreu, aşa că a fost nevoit să părăsească Franţa. El nu a făcut însă acest lucru fără a lăsa la conducerea firmei un om de afaceri francez. Coco Chanel le-a scris naziştilor şi a încercat să obţină controlul firmei Parfumes Chanel, dar nu a reuşit.
La sfârşitul războiului, Wertheimer s-a întors în Franţa şi a renegociat contractul cu Chanel. Femeia a primit, prin noua înţelegere, 2% din toate vânzările Chanel No. 5 din lume şi a reuşit să îl convingă pe omul de afaceri să îi plătească toate cheltuielile pe întreaga perioadă a vieţii.
A urmat însă un scandal în urma căruia Chanel a fost reţinută pentru presupusa ei legătură cu naziştii. Ea a negat însă tot şi, graţie influenţei mai multor britanici, a fost eliberată. Ea s-a mutat o perioadă de timp în Elveţia, dar s-a întors în Franţa în 1954 şi a încercat să se relanseze, la vârsta de 70 de ani, în lumea modei.
A primit finanţare tot din partea lui Pierre Wertheimer pentru acest demers. Succesul ei a venit mai degrabă din partea americanilor şi a britanicilor, care i-au devenit clienţi fideli, şi mai puţin din partea francezilor, care nu uitau scandalul în care fusese implicată. Coco Chanel a murit, în anul 1971, la vârsta de 87 de ani, la Hotelul Ritz.
Chanel este, la ora actuală, una dintre cele mai cunoscute case de modă din lume. În fruntea ei se află moştenitorii familiei Wertheimer, iar creaţiile vestimentare poartă semnătura lui Karl Lagerfeld. Compania are venituri de circa 6,3 miliarde de euro pe an şi peste 1.200 de angajaţi.